Korektivna Trening

Zdrav i nesmetan rast i razvoj.

Kifoza, skolioza i lordoza javljaju se kao posljedica nasljednih rizika, lošeg držanja, preteške školske torbe, kratkovidnosti, dugotrajnog sjedenja u nepravilnom položaju, te nedovoljne fizičke aktivnosti.

Rezultati sistematskih pregleda djece u osnovnim i srednjim školama pokazuju da su deformiteti kičmenog stuba kod djece u porastu iz godine u godinu.

Radi preventivnog očuvanja zdravlja lokomotornog (pokretačkog) sistema, najbolje je s vježbama početi već u djetinjstvu s namjerom sprječavanja nastajanja deformiteta.

U školskoj dobi iz faze aktivnosti i slobode kretanja prelaze u fazu pasivnog sjedenja u školskoj klupi. Dugotrajno iskrivljeno sjedenje s vremenom dovodi do istezanja mišića s jedne, a skraćivanja s druge strane tijela što vremenom može uticati i na duboke slojeve mišića, te rezultira deformitetom kičmenog stuba.

U pubertetu nastupa nagli rast kostiju, koji ne prati adekvatna mišićna snaga što dovodi do nestabilnog koštano-mišićnog sistema. To je period kada se deformitet može pojaviti ili naglo pogoršati stanje, ako je već prisutan.

Navike vježbanja trebalo bi početi primjenjivati već u najranijoj dobi jer će dijete u kasnijim godinama nastaviti s provođenjem istih ukoliko i cijela porodica primjenjuje zdrav i kvalitetan odnos prema kretanju i fizičkoj aktivnosti.

Program korektivne gimnastike u Athos Training Studiju obuhvata skup fizičkih vježbi doziranih prema intenzitetu, vrsti i trajanju. Primjenjuju se preventivno, kada deformitet još nije nastupio ili terapijski, kada je deformitet već nastao, a sve u cilju sprječavanja daljnjeg napretka oštećenja.

Radimo sa djecom uzrasta od 7 do 12 godina. Obzirom da su u pitanju djeca, rekviziti sa kojima se izvode vježbe su gumene trake, ekspanderi, lopte medicinke do max. 3kg, i neizostavni TRX trenažeri.

 

Zakažite termin putem našeg instagram profila